Augļu un dārzeņu patēriņš ģimenēs ar bērniem

2023.gada novembra sākumā, uzzinot par valdības vēlmi no 2024.gada palielināt PVN likmi no 5% uz 12%  augļiem un dārzeņiem, Apvienība aicināja ģimenes piedalīties ZIB-aptaujā par augļu un dārzeņu patēriņu ģimenēs ar bērniem, kā arī to, cik pamanāmas budžetā ir augļu uz dārzeņu izmaksas. 

Aptauja norisinājās 2 dienas no 13-14.novembrim.Aptauja bija anonīma, bet tās dalībniekiem bija iespēja piedalīties vitaminizētas balvas izlozē 30 EUR vērtībā.

Aptaujā piedalījās 335 ģimenes, no kurām 92% jeb 301 ģimenēs aug 3 un vairāk bērni.

SECINĀJUMI:

92% daudzbērnu ģimeņu uztrauc, ka pievienotās vērtības nodokļu likmes palielināšana augļiem un dārzeņiem palielinās vecāku līdzmaksājumu ēdināšanai izglītības iestādēs un ietekmēs izglītības iestāžu ēdienkarti, samazinot augļu un dārzeņu īpatsvaru tajā.

PVN palielināšana augļiem un dārzeņiem visvairāk ietekmēs mazāk turīgās mājsaimniecības, kurām pārtikas iegādes izmaksu proporcija pret kopējo izdevumu budžetu ir lielāka nekā turīgākajai sabiedrības daļai.

2/3 aptaujas dalībnieku apliecināja, ka būs spiestas iegādāties mazāk augļu un dārzeņu esošā ģimenes budžeta ietvaros. Gandrīz visas ģimenes atzīst, ka pamanīs augļu un dārzeņu sadārdzināšanos savā mājsaimniecības budžetā, bet lielākais satraukums ir par PVN likmes palielināšanas ietekmi uz ēdienkarti skolās un bērnudārzos. Pašvaldības, kurām nebūs iespējams palielināt finansējumu vai nevēlēsies lemt par vecāku līdzmaksājuma pieaugumu, būs spiestas samazināt augļu un dārzeņu īpatsvaru izglītības iestāžu ēdienkartēs. Jāmaina būs ēšanas paradumi arī mājās. 

Jau šobrīd 63% daudzbērnu vecāku augļus atļaujas ēst tikai pāris reizes nedēļā vai pat mēnesī. No sabiedrības veselības perspektīvas skatoties, PVN likmes palielināšana augļiem un dārzeņiem ir solis neveselīgāka dzīvesveida veicināšanā iedzīvotājos. Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centram būtu jāzvana trauksmes zvani valdībā par ierobežoto un veselību pasliktinošo pārtikas grozu, kas lielai daļai iedzīvotāju ir pieejams. 44% aptaujāto daudzbērnu vecāku atzīst, ka dārzeņus, neskaitot kartupeļus, lieto tikai pāris reizes nedēļā vai pat mēnesī. Saskaņā ar Labklājības ministrijas izstrādāto modeli mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta (MRI budžeta) noteikšanai ģimenei ar 2 vecākiem darbspējīgā vecumā un 3 bērniem, kur katrs ir savā vecuma grupā - 2-6 g,v,, 7-14 g.v. un 15-18 g.v. sabalansētas pārtikas nodrošināšanai jau 2023.gada jūlijā bija jāatvēl 945,07 EUR savas mājsaimniecības budžeta. Realitātē jau šobrīd ģimenes to nevar atļauties, bet katrs apzināts pārtikas sadārdzinājums, piemēram, PVN likmes palielinājums augļiem un dārzeņiem, samazinās ģimeņu iespējas nodrošināt veselīgu pārtiku saviem bērniem. 

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība neatbalsta PVN likmes palielinājumu augsļiem un dārzeņiem 2024.gadā.

Aptaujas atbilžu apkopojums redzams grafikos zemāk: