Par valsts līdzfinansējumu zobārstniecības pakalpojumiem

Apvienība ir lūgusi Veselības ministriju rosināt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”, paplašinot personu loku, kas var saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumus, ar:
1) grūtniecēm, kurām valsts segtu 50% no vienreizēja zobu higiēnista apmeklējuma izmaksām;
2) sievietēm, kas dzemdējušas 5 un vairāk bērnus, kurām valsts segtu 50% no zobārstniecības pakalpojumu izmaksām;
3) bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuriem valsts segtu 50% no ortodontijas pakalpojuma izmaksām.

Esam saņēmuši Veselības ministrijas atbildi par ierosinātajām iniciatīvām:

VMvest_22_11_2022_Zobu_Ves_.docx

Apvienības argumenti piedāvātajām izmaiņām.

  • Grūtniecība izraisa sievietē fizioloģiskas pārmaiņas un hormonālas izmaiņas, kas bieži atstāj negatīvu ietekmi uz mutes dobuma veselības stāvokli, grūtniecības norisi, kā arī palielina risku ietekmēt jaundzimušā veselības stāvokli. Valsts atbalsts zobu higiēnista apmeklējumam grūtniecības laikā veicinātu sievieti vairāk parūpēties par sava mutes dobuma veselības stāvokli, kā rezultātā samazinātos priekšlaicīgu dzemdību gadījumi un uzlabotos jaundzimušo bērnu mutes dobuma veselības stāvoklis nākotnē, kas attiecīgi būtu valsts budžeta līdzekļu ietaupījums;

  • Katra nākamā grūtniecība palielina periodontīta, kariesa, gingivīta un zobu erozijas riskus, kā novēršanai sievietei, kurai bijušas vairākas grūtniecības, bez pareizas mutes dobuma higiēnas ievērošanas ir nepieciešams izmantot vairāk zobārstniecības pakalpojumu nekā vīrietim vai sievietei, kas nav dzemdējusi.

Ņemot vērā straujo dzimstības kritumu, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmēs gan Latvijas tautsaimniecību, gan drošību, valstij ir īpaši jāatbalsta sievietes, kas izvēlas laist pasaulē un uzaudzināt bērnus. Daudzbērnu mātes ar pieciem un vairāk bērniem ir iedzīvotāju grupa ar vislielāko risku tikt pakļautai nabadzībai, jo bērnu nepilngadības periodā ir bijusi mazāka iespēja veidot profesionālo karjeru, attiecīgi ģimenei ir bijuši mazāki ienākumi, ar kuriem jānodrošina lielāks apgādājamo skaits. Daudzām daudzbērnu mammām maksas zobārstniecībai neatliek finanšu līdzekļu, kaut arī viņām šo pakalpojumu, iespējams, vajag vairāk nekā pārējiem sabiedrības locekļiem.

  • Ortodontiskā aprūpe bērnam nepieciešama, kad apdraudēta sejas un žokļa simetriska augšana, kā arī lai samazinātu žokļa deformācijā skarto zobu risku, veicinātu pareizu barība pārstrādi un novērstu zobu problēmas mūža garumā. Agrīna atklāšana un ārstēšana ir būtiska labai mutes dobuma veselībai. Šobrīd palīdzību ģimenēm bērnu ortodontijas pakalpojumu līdzfinansēšanā sniedz tikai atsevišķas pašvaldības, tomēr šāds atbalsts ir nepieciešams visiem bērniem.
Skatīt Tukuma novada un Jūrmalas valstspilsētas atbalsta aprakstus: 
  • https://www.tnsd.lv/pabalsts-ortodontijas-pakalpojumam 
  • https://www.jurmala.lv/lv/pakalpojumi/veselibu-veicinosi-pakalpojumi?utm_source=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Apvienība piedāvā variantus, kā identificēt pieaugušās personas, kurām pienāktos valsts daļēji apmaksātie zobārstniecības pakalpojumi:1) Sievietes grūtniecību apliecinātu Mātes pase;2) 5 un vairāk bērnu apgādību apliecinātu speciālas kategorijas “Goda ģimenes karte”, par kuras izsniegšanu atbild Sabiedrības integrācijas fonds un kuri ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes starpniecību nodrošina personas datu pārbaudi Fizisko personu reģistrā.

Esam lūguši Veselības ministriju sniegt aprēķinus, cik valsts pamatbudžetam gadā izmaksātu 50% līdzfinansējums vienreizējam zobu higiēnista apmeklējumam grūtniecības laikā; 50%  valsts līdzfinansējums zobārstniecības pakalpojumu izmaksām sievietēm, kas dzemdējušas 5 un vairāk bērnus, kā arī 50% līdzfinansējums bērnu ortodontijas pakalpojumam, kā arī informēt, vai un kad Veselības ministrijai būtu iespēja virzīt Ministru kabinetā šādus grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”.